Indruk maken tijdens je sollicitatie

  |   gastcollege, loopbaan ontwikkel tips, solliciteren & netwerken, zichtbaarheid

Over gastspreker Linda Teelken:

 

linda-teelken

Linda Teelken is senior consultant en partner bij Perselectief, een bureau dat al ruim 25 jaar werving, search en selectie doet voor vacatures vanaf HBO niveau. Linda’s naam kwam met enige regelmaat langs in huize Esselbrugge in de periode dat mijn Jos op zoek was naar een nieuwe uitdaging.

 

Vanuit haar rol als recruiter heeft Linda al heel wat matches gemaakt en dus veel ervaring opgedaan met het selecteren en plaatsen van geschikte kandidaten. De tips die zij haar kandidaten meegeeft ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek deelt zij met ons in dit gastcollege zodat jij daar van kunt profiteren als solliciteren voor jou actueel wordt.

Linda Teelken  |  perselectief.nl  |

Vanuit ons bureau vinden wij het belangrijk dat een kandidaat goed voorbereid op gesprek gaat. Het is in ons beider belang dat zij (lees hierna ook hij) tijdens een gesprek goed uit de verf komt. Wij stellen uiteraard alleen iemand voor als wij in die persoon geloven, maar zij moet het in het gesprek wel waar zien te maken.

Het gaat niet perse om wat je zegt maar hoe je het zegt

Wil je een overtuigend verhaal neerzetten en een enthousiaste indruk achterlaten bij een recruiter en/of werkgever, neem de volgende tips dan mee in je voorbereiding:

 

 

voorafgaand aan een gesprek

1Zorg voor een rustige cv die zich makkelijk laat lezen. Dat is een overzicht volgepropt met informatie niet. Het gaat er niet om dat je super volledig bent in het opsommen van alles wat je hebt gedaan. Belangrijker is dat je er een relevant beeld mee schetst.

Heb je een onrustige cv, omdat je hele wisselende werkervaring hebt of er een groot gat tussen werkgevers is gevallen, leg dat dan positief uit in je motivatiebrief. Zorg dan wel dat je in je cv de nadruk legt op de competenties die je hebt en die bij die verschillende werkgevers van waarde zijn gebleken. Of benadruk welk netwerk je meeneemt door je veelzijdige achtergrond.

tip 2Zorg dat je een goede, verzorgde profielfoto op je cv en op je LinkedIn profiel plaatst. Denk bewust na over de kleding die je daarop aan hebt en welke boodschap je daarmee uitstraalt.

Ik kom nog steeds mensen tegen die daar in hun vakantie shirt op staan. Dan mag je wel heel erg jezelf zijn, maar dat is niet professioneel en geeft zelfs een ongeïnteresseerde uitstraling – tenzij je in de recreatieve sector wilt werken.

Het beste kies je voor neutrale, zakelijke kleding en dito make-up. Te uitgesproken is een risico dat je niet wilt lopen.

tip 3Heb je je cv naar een recruiter gestuurd? Als open sollicitatie of specifiek gericht op een vacature die de recruiter heeft uitgezet? Bel je brief en cv na na een paar dagen. “Heeft u hem ontvangen? Is er wellicht al een vraag naar boven gekomen die ik zo aan de telefoon kan toelichten?”. Het kan er echt voor zorgen dat je van de twijfelstapel naar de ‘gemotiveerde’ stapel gaat.

 

 

tijdens het gesprek

tip 4Laat jezelf zien. Probeer niet te voldoen aan het plaatje van de keurige, wel voorbereide sollicitant. Je bereid je uiteraard wel goed voor, maar met als doel om makkelijk terug te kunnen grijpen naar voorbeelden en verhalen uit je ervaring tot nu toe. Zodat je daar met enthousiasme over kunt vertellen.

 

Mensen zijn geneigd zich sociaal wenselijk te gedragen in een sollicitatiegesprek, tè formeel, waardoor hun eigenheid verdwijnt.

– “Hoe zouden je vriendinnen je beschrijven?”

– “Als behulpzaam en betrokken bij de mensen die het lastig hebben in onze maatschappij.”

Nou, geloof mij, ook al zou ik zo behulpzaam en betrokken zijn, mijn vriendinnen noemen me vooral een gezellige meid waar je én veel lol mee kunt hebben én goede gesprekken mee kunt voeren. Zeg dat gewoon. Ze willen zien wie jij bent, wie ze met jou in huis halen. Die persoon moet je laten zien en horen.

tip 5Laat oud zeer thuis. Als je teveel praat over wat je in het verleden is aangedaan (ontslag bijvoorbeeld) dan wek je de indruk dat je er emotioneel nog niet klaar voor bent om aan een nieuw avontuur te beginnen. Het is prima om iets te vertellen over wat er is gebeurt, maar maak dan een positieve omdraai naar deze vacature en vertel hoe je hier je toekomst ziet denkt met veel enthousiasme je bijdrage te kunnen leveren.

tip 6Bereid een aantal vragen voor die je kunt stellen tijdens of na afloop van het gesprek. Schrijf ze op een (mooi) notitieblok – in een leren omslag bijvoorbeeld – dan laat je zien dat je je hebt voorbereid. Bovendien geef je daar het beeld mee af dat jij ook kritisch bent en niet zomaar ja en amen zegt.

In het begin van het gesprek kun je aangeven (of vragen als je dat prettig vindt) dat je waarschijnlijk wat aantekeningen gaat maken. Ook daarmee laat je zien dat je het gesprek serieus neemt. (Maak dan ook wel aantekeningen, anders gaat dat juist vragen oproepen..)

tip 7Wees pro-actief tijdens het gesprek en geef daarmee aan dat je jezelf serieus neemt. Wacht niet alleen tot zij je iets vragen om je verhaal te kunnen vertellen, maar stel tussendoor zelf ook eens een vraag. Dan kunnen ze de twijfel of je wel intitiatief durft te nemen meteen wegstrepen.

Creëer de kans om spontaan een succesverhaal te delen

Of – als ze iets vertellen over hun werkwijze bijvoorbeeld – haak daar op in en vertel een succesverhaal uit je eigen ervaring die daar mooi op aansluit. “Mooi om te horen dat jullie daar zo in staan. Een maand geleden had ik iets vergelijkbaars bij de hand en toen….” Hiermee laat je én je enthousiasme zien én je zet jezelf als een gelijkwaardige gesprekspartner aan tafel, niet als iemand die uitgehoord wordt.

 

Ander voorbeeld van een pro-actieve actie: eindig na het onvermijdelijke voorstellen van jezelf niet met een punt (einde zin) maar geef de draai naar je motivatie: “.. en waarom ik nou juist hierop heb gesolliciteerd is omdat ik …” Ook hiermee neem je mooi je plek in aan tafel.

tip 8Durf je enthousiasme te laten zien. Als het goed is ontdek je tijdens het gesprek of dit echt is wat je wilt. Door de aanvullende informatie die je daar krijgt en door de antwoorden die ze geven op jouw vragen.

Is dat het geval? Zeg dat dan gewoon. Laat horen en zien dat dit helemaal matcht met jouw interesse en ambitie. Met enthousiasme raak je de ander. Weet je, je hebt maar een uur om bij die ander een onvergetelijke indruk achter te laten. Als jij het kantoor weer uit bent, ben je weer van tafel en uit beeld. Je wilt zo’n indruk maken dat je gesprekspartner na afloop naar zijn leidinggevende loopt en zegt: “Ik had nou toch iemand aan tafel! Die wil ik nog een keer zien.”

tip 9Veranker het positieve beeld dat ze van je hebben gekregen. Heb je een leuk gesprek gehad? Was er een leuke wisselwerking? Noem dat dan aan het eind van het gesprek  en zeg hoezeer je dat waardeert en dat jij graag doorgaat naar de volgende ronde.

Stimuleer dat ze jou vertellen hoe positief ze over je zijn door te vragen hoe zij het gesprek hebben ervaren. Als zij jou dan vertellen dat ze het positief hebben ervaren, dan zeggen ze dat daarmee ook hardop tegen zichzelf. Dat beeld blijft vervolgens langer hangen. Slimme verkoperstruc.

Leestip: Succesvol solliciteren doe je zo – Aaltje Vincent

 

Van de hand van bestsellerauteur Aaltje Vincent is nu het veelgevraagde boek verschenen over het optimaal voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een boek boordevol tips, checklists en praktijkvoorbeelden om zo je droombaan te veroveren!

 

Via deze link bekijk en bestel je het bij Managementboek.nl >>

“Ik vind het zo lastig om op de juiste manier de snaar te raken tijdens een sollicitatiegesprek”

 

hoor ik vaak tijdens mijn kennismakingsgesprekken. Na afloop van het traject beleeft men het al weer anders. Ik weet uit ervaring dat als je weet waar je sterk in bent, daar trots op bent en een kritisch houding aan durft te nemen bij het zoeken naar de juiste match, dat je dan met een heel ander gevoel (en houding) in een sollicitatiegesprek zit. Veel effectiever.

 

Ik zal er in de komende CarrièreBOOSTs ongetwijfeld tips over blijven geven. Wil je die tip (en alle andere die volgen) niet mislopen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs door je naam en mailadres hieronder in te vullen.


Voornaam

E-mailadres