Alexandra Tolsma ★ ondernemer

  |   de carrièreSWITCH van..., positieve impuls

Ik geniet van het verhaal van een vrouw die haar hart volgt, daar dappere keuzes voor maakt en met trots vertelt over het rijke en vrije gevoel dat dat geeft. Laat je inspireren door het CarrièreVrouw om te Zoenen portret van Alexandra.

Met veel plezier stel ik aan je voor: Alexandra Tolsma. Zij is de trotse eigenaar van een carrière om te zoenen. Ik kwam met haar aan de praat tijdens Flavourites Live 2016 in haar stand, nadat mijn oog was gevallen op een kaart met de prachtige uitspraak: ‘Don’t let anyone dull your sparkle.” Ik werd nieuwsgierig naar wat er achter die uitspraak zat, sprak Alexandra aan en binnen de kortste keren had ze een haakje in me geslagen. Ze pakte me met haar verhaal: haar ambities, haar lef en haar ondernemendheid. Ik prikkel je graag door haar verhaal met je delen…

zij: Alexandra Tolsma, ondernemer bij route508.com

is: enthousiast ✿ commercieel ✿ avonturier

zegt: Life starts at the end of your comfort zone

Alexandra, hoe ziet jouw carrière om te zoenen er uit?

Ik ben in 2015 in de wervelwind van het ondernemen gestapt. Ik begon in eerste instantie met het importeren van (mode) accessoires onder het mom van ‘wat van ver komt is lekker’. Ik werkte vooral met labels die stonden voor handgemaakte accessoires en die wegbleven van massaproductie. Hierdoor bood ik een collectie aan van unieke items die je niet zomaar op elke hoek van de straat tegen kwam.

 

Sinds dit jaar (red: 2016) heb ik hier mijn eigen label aan toegevoegd, eigen creatie sieraden en leren tassen die met de hand worden geproduceerd op Bali en nu al in verschillende winkels liggen. Voor mij wordt 2017 het jaar om te stoppen met alle externe merken en volledig te focussen op het eigen label.

Wat maakt jouw carrière ‘om te zoenen’?

Met mijn eigen bedrijf, bepaal ik elke dag mijn eigen koers. Mijn eigen visie, mijn eigen strategie. Ik doe iets waar ik ontzettend in geloof en waar ik achter sta. Het geeft me een doel, waar ik makkelijk consessies voor doe.

 

Ik heb 10 jaar werkervaring voor diverse ‘bazen’ en het voelt goed dat ik al die ervaringen ( sales, online, strategie, management, product ontwikkeling) kwijt kan in wat ik nu doe. Ik word blij van de sterke ontwikkeling die ik als ondernemer kan maken, je moet het leuk vinden om je met alle vlakken bezig te houden en je hier ook in te ontwikkelingen. Focus is belangrijk.

 

Ik hou van reizen en ik ‘moet’ begin januari weer terug naar Bali om mijn productie huis daar klaar te maken voor de volgende fase, het is een bijzonder gevoel dat door mijn visie er nu al meerdere gezinnen eten van de inkomsten van de productie van het label.

Wat deed je hiervoor?

Ik had een ongelofelijk goeie baan, ik was General Manager bij een internationaal sales bedrijf, was verantwoordelijk voor alle operationele zaken binnen Nederland en Belgie, was onderdeel van het MT en gaf leiding aan zo’n 15 fte.

Wat was je aanleiding om het roer om te gooien?

Op papier klopte alles. Maar ik kwam er achter dat succes en geluk maar relatief zijn. Een fantastische baan en idem salaris staat niet garant voor geluk als je hart er niet in zit. Ik was net dertig geworden en had last van het welbekende dertigers dilemma ‘is dit alles??’ En ik besloot dat er meer zou zijn…

Hoe ben je tot deze keus, je huidige carrière invulling, gekomen?

Ik ben naar het buitenland afgereisd en heb letterlijk voor mezelf een lijstje gemaakt van de dingen die me gelukkig maken, de dingen die ik ècht leuk vond. Door de combinatie van verschillende punten, besloot ik accessoires te gaan importeren en deze online te verkopen.

 

Ik heb enorm mijn gevoel gevolgd en het is een illusie dat dit makkelijk is of automatisch gaat, maar gek genoeg heeft alles zich heel mooi ontwikkeld.. (door die stappen te durven maken…) Doordat ik tegen veel gesloten deuren aanliep en het importeren niet direct lukte; ben ik zelf naar Bali afgereisd om daar connecties te leggen en de eerste basis te importeren, hier is het idee voor het eigen label ontstaan toen ik hier in contact kwam met diverse producenten.

Kom je nog aan een privéleven toe met die leuke carrière van je?

Zeker, maar alles wordt wel heel bewust gepland. De dagen dat ik achteruit de stad uitliep zijn voorbij. Ik zit midden in de opstart en het leggen van de juiste fundering, dus nu, korte termijn, is het in alle opzichten investeren, ik heb niet meer het budget om wekelijks te gaan uiteten, maar ik mag me rijk rekenen met m’n vrienden en het begrip die ze hebben kunnen opbrengen voor mijn veranderingen, dus we maken er regelmatig thuis een feestje van.

Welke puzzel heb je nog af en toe?

Tijd blijft altijd een ding. Ik vergelijk wat ik nu doe soms met topsport, het hebben van een goede balans, goed slapen, goed en gezond eten, een goed ritme etc is belangrijk. Soms is iets wat ik graag wil, niet altijd de verstandigste keuze, maar het is ook belangrijk soms toe te geven aan een heerlijk avondje dansen.

Alexandra heeft een opwindend en avontuurlijk jaar in het vooruitzicht. Ze gaat in 2017 volledig focussen op haar eigen label en neemt geleidelijk aan afscheid van de andere merken die ze verkocht. Je kunt haar en haar ontwikkelingen volgen via instagram of Facebook.

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk op mijn website bij diensten op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.