Weet: een selecteur heeft ook selectiestress

  |   loopbaan ontwikkel tips, solliciteren & netwerken, zichtbaarheid
“Wij gaan niet met u in zee. U heeft geen echte coachopleiding gevolgd.”

Of ik langs wilde komen voor een selectiegesprek bij een grote dienstverlener om te onderzoeken of ik één van de preferred supplier coaches kon worden. Natuurlijk wilde ik dat! Wat een leuke kans – ik doe zoiets al voor een grote landelijke verzekeraar en die samenwerking levert veel win-win op. Leuk om dat mogelijk ook voor deze organisatie en haar medewerkers te doen.

Ga je een gesprek voeren waar iets van af hangt voor jou? Een leuke klus, een mooie baan of iets anders waar je zin in hebt? Bereid je dan goed voor op je aanpak. Blijf spontaan en jezelf in zo’n gesprek, maar sta van te voren ook even stil bij de positie van de ander en bedenk wat die persoon nodig heeft.

 

Ik was het even vergeten, zeg maar. En met jammerlijk resultaat..

Nieuwsgierig en vol enthousiasme stapte ik het gesprek in..

Met mijn beroepsgerichte cv in de hand en mijn gebruikelijke portie enthousiasme – dat automatisch aanslaat als ik praat over mijn vak en visie met andere professionals (drie personen van het HR en MD team in dit geval) – ging ik het gesprek in. Het werd een dynamisch gesprek waarin we spraken over de verschillende ontwikkelingsvraagstukken die bij medewerkers in een veranderende organisatie ontstaan. Ik schetste welke positief opbouwende trajecten ik, in de elf jaar dat ik actief ben, bij soortgelijke vraagstukken heb doorlopen en wat de effecten daarvan waren.

Ik zat er lekker in. Kon mijn enthousiasme en mijn gedachtengoed over tafel brengen. Stelde een paar verdiepende vragen naar aanleiding van hun vragen (één van de tips die ik bij een sollicitatieadvies steevast geef) en schetste met behulp van een mooie STAR mijn aanpak. Totdat ik tegen het eind van het gesprek een vraag kreeg die me even helemaal uit evenwicht haalde: “Heb je ook een echte coachopleiding gevolgd?”

Hûh? Wat? Hoezo?

Allerlei gedachten schoten door mijn hoofd. Hoezo die vraag? Ik had toch heel duidelijk al mijn ervaring (elf jaar!) en successen in de etalage gezet? Ik had toch laten zien dat ik veel in huis heb? De vraag naar een opleiding wijst vaak op twijfel aan deskundigheid – had ik die dan zo laten liggen?

In plaats van te checken wat de aanleiding van die vraag was – welke onzekerheid of twijfel hier achter zat – ratelde ik er vanaf dat moment op los en vertelde dat een Enneagram opleiding had gedaan en dat ik daarna vooral veel had geleerd door mijn ervaring en aanvullende zelfstudies. Ik gooide er nog even bovenop dat ik een Noloc-erkenning had, een ‘bewijs van kunnen’ afgegeven door de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals. Daar werd nog wel even een aantekening van gemaakt, zag ik vanuit mijn ooghoek.

Ruim een week later kreeg ik bericht dat ik niet aan de coachpool werd toegevoegd met als reden dat ik geen echte coachopleiding had gevolgd. Ik zakte door mijn stoel, van verontwaardiging maar ook van een raar gevoel van schaamte. Ken je dat, dat je dan zelfs even aan jezelf gaat twijfelen?

Wat was hier gebeurd?!

Hoe kon iemand met zoveel positieve resultaten en ervaring aan de kant gezet worden omdat ze niet precies die ene opleiding had afgerond die deze selecteurs blijkbaar relevant vonden? Toen ik een beetje bekomen was van de afwijzing (au, nooit leuk..) spoelde ik de film terug en kon ik zien wat hier waarschijnlijk was voorgevallen.

Wat ik me realiseerde was dat ik waarschijnlijk door mijn enthousiasme deze drie personen niet heb kunnen overtuigen van mijn expertise. Met bevlogenheid en persoonlijke overtuiging alleen kom je er niet bij iedereen. Sommige mensen hebben ander bewijsmateriaal nodig om zich vertrouwd bij je te voelen. Dat wist ik toen ook al heel goed, maar was ik even vergeten toe te passen.. en dus heb ik niet voldoende in die behoefte voorzien tijdens dat gesprek. Wat een gemiste kans (voor beide partijen durf ik heel eigenwijs te zeggen..☺️ )

De selecteur ervaart – net als jij –  druk

We denken vaak dat het de sollicitant is die een selectieprocedure spannend vindt. Maar voor de andere partij is het net zo spannend. In korte tijd moet de selecteur uit een aantal personen de juiste kiezen om mee in zee te gaan. Kiest hij de verkeerde, dan heeft dat een aantal vervelende zaken tot gevolg (slechte resultaten, opnieuw moeten werven en inwerken).

Selecteren is net zo spannend als geselecteerd worden

Bij hoge druk vertrouwt de één vooral op cijfers en papieren, de ander vooral op gevoel en verhalen. En dus zul je als sollicitant (of coach die graag wil worden opgenomen in een coachpool) in beide behoeften moeten voorzien tijdens een gesprek.

Doe het niet zoals ik deed..

Ga jij een gesprek voeren waar iets van af hangt voor jou? Een leuke klus, een mooie baan of iets anders waar je zin in hebt? Bereid je dan goed voor op je aanpak. Bedenk wat je van jezelf in de etalage wilt zetten en let daarbij op een goede mix van:

  • enthousiasme en betrokkenheid: stel geïnteresseerde vragen en lach
  • zelfverzekerdheid: vertel over je ervaring en wat je voor de ander kunt betekenen met behulp van STARs
  • kundigheid: benoem welke kennis je waar hebt opgedaan (wees in deze context niet bang om jargon te gebruiken)

Vind jij het lastig om te bedenken op welke manier en met welke argumenten jij jezelf enthousiast, zelfverzekerd en kundig kunt presenteren? Misschien helpt de opzet uit mijn ebook ‘Creëer je Persoonlijk Profiel’ je om daar beeld bij te krijgen. Je kunt het hier gratis aanvragen.

Of neem een kijkje bij de TalentenSCAN, een kort coachtraject waarmee jij jouw verborgen schatten op tafel krijgt.

Zorg in ieder geval dat je mijn CarrièreBOOSTs ontvangt. Daarin lees je de laatste tips en inspiratie rondom loopbaanontwikkeling. Schrijf je daarvoor in door je naam en mailadres hieronder in te vullen.


Voornaam

E-mailadres