Eline Sluys geeft tips aan introverte mensen

Eline Sluys over De introvert naar haar droombaan

  |   gastcollege, loopbaan ontwikkel tips, zichtbaarheid

Over gastspreker Eline Sluys:

 

eline-sluijsIk ken Eline inmiddels al weer een poosje. Voor mij is zij dé coach/trainer/auteur als het gaat om het leren werken met of vanuit je introversie. Eline is een empathische, creatieve introvert met idealistische trekjes. Ze gelooft oprecht dat de wereld een mooiere plek wordt als introverte en extraverte mensen leren zichzelf én elkaar beter te begrijpen. En dat mensen, teams en organisaties effectiever worden als dat gebeurt. Daarom leert zij introverte mensen hoe zij hun toegevoegde waarde zichtbaar kunnen maken op een manier die past bij hun natuurlijke voorkeurstijl. Mooi, hè?

 

Eline Sluys  |  elinesluyscoaching.nl  |

Als introvert op weg naar je droombaan

 

Een carrière om te zoenen, hoe kom je daar aan? In theorie is het simpel. Zoek werk dat zo goed mogelijk past bij je talenten en drijfveren, en dan volgt die bevredigende loopbaan vanzelf. Werk doen dat je leuk vindt en waar je goed in bent geeft voldoening, zelfvertrouwen en energie. Als je op je plek zit, komen er als vanzelf kansen op je pad om je verder te ontwikkelen.

 

Klinkt logisch, toch? Helaas is de praktijk weerbarstiger dan de theorie. Want wat nou als je:
• eigenlijk helemaal niet zo goed weet wat je talenten en drijfveren zijn?
• niet voor je ziet hoe je met deze talenten en drijfveren waarde kunt toevoegen?
• geen idee hebt hoe je anderen moet overtuigen van die toegevoegde waarde?

Binnenwereld versus buitenwereld

 

Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar persoonlijk heb ik lang geworsteld met deze vragen. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik een introverte voorkeursstijl heb. Dit betekent dat mijn energie en bewustzijn gericht zijn op de binnenwereld. Mijn brein geeft er de voorkeur aan om te broeden op prikkels en nieuwe informatie. Daarom heb ik tijd nodig om ideeën, meningen en oplossingen in me op te laten komen. Ik deel mijn gedachten het liefst pas als ik ben uitgebroed en vind het vaak prettiger om te luisteren dan te praten. Mezelf zichtbaar maken doe ik niet van nature.

 

Zo’n introverte voorkeursstijl kan het lastig maken om passend werk te vinden. Ga maar na, profileren, netwerken, solliciteren: het zijn allemaal vaardigheden die te iets maken hebben met een beweging die iemand maakt vanuit zichzelf naar de buitenwereld. Dat past veel beter bij de natuurlijke voorkeur van extraverten. Hun bewustzijn en energie zijn namelijk gericht op de buitenwereld. Hun brein geeft er de voorkeur aan om meteen te handelen naar nieuwe prikkels en informatie. Zij gaan dan ook zonder reserve op in de wereld om ze heen. Zichzelf zichtbaar maken doen extraverten juist wel van nature!

 

Voor introverten geldt dat dus niet. Die moeten bewust hun focus van binnen naar buiten verleggen, en dat kost energie. Bovendien speelt er nog iets anders mee. Veel typisch introverte kwaliteiten zijn in zichzelf niet zo zichtbaar. Dat maakt het lastig om ze te herkennen als sterk punt, en al helemaal om ze te verkopen. Zeker in een wereld waarin extraversie de norm is.

Er is hoop!

 

Is dit voor jou herkenbaar? Uit ervaring kan ik je vertellen dat je introverte aanleg geen belemmering hoeft te zijn! Ga op zoek naar je sterke punten en leer op een effectieve manier praten over de toegevoegde waarde van die kwaliteiten. Daarvoor hoef je echt niet in een extravert te veranderen. Dat je een voorkeur hebt voor het een, wil namelijk niet zeggen dat je het ander niet kunt of niet kunt leren. Je voorkeur hoeft je gedrag niet te bepalen. Iedereen kan zichzelf aanleren om effectiever gedrag te vertonen. Als je maar gemotiveerd bent!

 

Het is logisch dat je niet vanzelf de motivatie voelt om je naar buiten te richten. Je focus ligt intern, omdat het daar goed toeven is. Daar is niet mis mee. Sterker nog, het is je kracht. Maar soms is het nodig om je focus te verleggen als je doelen wilt bereiken. Bijvoorbeeld een passende baan vinden. Dan voel je wel de motivatie om naar buiten te gaan. En dan kun je net als ieder ander leren om je zichtbaarheid te vergroten. Met zelfvertrouwen en plezier. Ik ben het levende bewijs, want anders zat je nu niet dit artikel te lezen!

 

Hartelijke groet,

Eline

Eline schrijft regelmatig over introverte mensen en gedrag

Herken je jezelf in de introvert?

 

Lees dan haar boek Succesvol solliciteren voor introverte mensen. Een boek boordevol praktische oefeningen en tips voor het voorbereiden op en het voeren van een sollicitatiegesprek. Onmisbaar voor introverte mensen die zich sterker en zekerder willen voelen tijdens hun sollicitatiegesprekken.
Via deze link kun je het bestellen bij Managementboek.nl >>

en/of

 

 

Schijf je in voor de blog artikelen die zij publiceert. Ze zijn goed gevuld met tips en adviezen en leren je vanuit een ander perspectief te kijken naar het fenomeen introvert-extrovert.

Geïnteresseerd? Je kunt je hier inschrijven.

“Ik heb moeite met (en dus een hekel aan) netwerken – aan mezelf verkopen”

 

zeggen veel van mijn cliënten, ook de extraverten. Binnenkort schrijf ik een Carrièretip over hoe je een interessante indruk achterlaat bij je gesprekspartner zonder daarvoor zonder gekunsteld bezig te zijn met jezelf verkopen.

 

Wil je die tip (en alle andere die volgen) niet mislopen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs door je naam en mailadres hieronder in te vullen.


Voornaam

E-mailadres