Elisabeth Griffioen ★ video-mentor voor ondernemers

  |   de carrièreSWITCH van..., positieve impuls

Ik geniet van het verhaal van een vrouw die haar hart volgt, daar dappere keuzes voor maakt en met trots vertelt over het rijke en vrije gevoel dat dat geeft. Ik deel die inspirerende verhalen met je in het CarrièreVrouw om te Zoenen inspiratieportret.

Met veel plezier stel ik videovakvrouw Elisabeth Griffioen aan je voor. Toen ik het internet op ging, op zoek naar iemand die me de tips kon geven over het opnemen van video’s, was zij daar. Ik was meteen gecharmeerd van haar enthousiaste en unieke stijl van presenteren – doorspekt met humor en persoonlijke verhalen. Ik heb haar praktische tips ter harte genomen en contact met haar gezocht om haar persoonlijke verhaal – haar switch – met ons te delen. En ze zei heel enthousiast JA.

de video vakvrouwzij: Elisabeth Griffioen, video mentor voor ondernemers bij devideovakvrouw.nl

zegt: als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

heeft: humor  ✿  empathie  ✿  eigenzinnigheid

Zoals dat past bij een videovakvrouw hebben we het interview – ons skypegesprek – op video opgenomen. Zoals dat past bij een startende video opnemer als ik, bleek de kwaliteit van mijn laptopcamera en -microfoon niet echt geweldig.. Plus ik geneer me nogal voor mijn drukke gebaren en rare gezichten die ik terug zie op de video. “Doe ik echt zo? Praat ik altijd zo uitgebreid? Ik heb medelijden met jullie..”. Maar ik heb ook geleerd dat ik niet moet wachten op perfectie, maar gewoon los te gaan en later bij te schaven.

 

En dus presenteer ik hier – trots op het leuke gesprek met Elisabeth en met de excuses voor mezelf ? – de video opname. Met voor wie dat prettiger vindt: daaronder de uitgewerkte versie in tekst.

Elisabeth, hoe ziet jouw carrière om te zoenen er uit?

Ik vind mijn carrière echt wel om te zoenen, ja. Ik heb nu werk waarin ik voor een groot deel mijn eigen tijd kan invullen. Ik heb een zoontje van zes en daar hoort een strakke agenda bij met zijn schooltijden en opvang regelen enzo dus dat komt voor mij fantastisch goed uit. En ik doe ook nog werk wat ik heel erg leuk vind. Ik leer elke dag weer wat bij.

 

Ik ben videomentor voor ondernemers en dat betekent dat ik ze help om video te gebruiken voor hun bedrijf. Ik wist al veel van video maar ook bij het promoten van mijn eigen bedrijf heb ik weer gemerkt hoe ontzettend goed het werkt als je videos hebt. En daarom wil ik ook zo veel mogelijk ondernemers ook helpen om het zelf ook te doen. Dus: ik leer het ze en als ze denken “Dat vind ik allemaal veel te ingewikkeld, ik wil dat gedoe niet” dan neem ik de videos op en monteer ik ze tot een mooi filmpje. Weet je, het mooie is dat ik al 25 jaar met video werk en ik dus alle fouten al een paar keer heb gemaakt.

Wat maakt jouw carrière ‘om te zoenen’?

Ik kan me de avond dat ik zelf met video leerde werken nog heel goed herinneren. Ik vond het zo mooi! We hebben taal in de vorm van schrijven en spreken, en met video (bewegend beeld en geluid) hebben we nog een hele andere taal waar je heel mooi mee kunt communiceren. Video raakt sneller en beter en dat vond ik toen zo’n fantastische ontdekking! Ik wilde dat nog veel meer mensen daar achter zouden komen.

 

Weet je, je kunt er zo creatief mee zijn als je maar wilt. Als ik zie dat mensen dát inzien, enthousiast worden en tot de ontdekking komen dat het niet zo moeilijk is als ze vaak denken, dan vind ik dat geweldig!

Wat deed je hiervoor?

elisabethIk heb heel lang bij de televisie gewerkt. Ik was regisseur en eindredacteur van programma’s en soms verslaggever. Ik heb heel veel gereisd voor programma’s – de halve wereld over zo’n beetje. Ik maakte bijvoorbeeld programma’s als Grenzeloos Verliefd. Dan ging ik naar landen toe om te kijken hoe dat dan ging – komt het goed met deze relatie? maar ook heel veel medische programma’s in ziekenhuizen. bijvoorbeeld. Buitengewoon afwisselend.

Drie jaar geleden ben ik daar helemaal mee gestopt.

Wat was je aanleiding om het roer om te gooien? Wat je deed was gaaf, toch?

Ja, ik kom nu zelden meer over de grens. En dat vind ik totaal niet erg. Werken bij de televisie is heel afwisselend en je maakt van alles mee, maar ik was totaal niet de baas over mijn eigen tijd. Het kon zo maar in een keer zijn dat ik op reis moest en weken weg zou zijn. Je moest er zijn en je ging naar huis als het klaar was. Het was onmogelijk te combineren met een baby en die kinderwens was er wel heel sterk.

 

Bovendien werd ik steeds minder blij van al dat reizen. Ik hoorde mezelf een keer aan iemand vragen of hij voor mij naar Zwitserland wilde naar een heel fancy wintersportgebied, zodat ik niet hoefde. Toen dacht ik al: hier is iets aan de hand.

Hoe ben je tot deze keus, je huidige carrière invulling, gekomen?

Ik werkte veel voor de televisie en televisie wordt altijd gemaakt voor veel mensen. Als ik op internet videos tegenkwam dacht ik vaak: dit kan veel beter. Het werd in mijn ogen niet goed genoeg ingezet als marketing middel. Nu zie je het veel meer, maar drie jaar geleden was het nog een zeldzaamheid. Die mensen die dan wél iets wilden met video kwamen meteen bij van die grote bedrijven uit die enorme offertes maken, terwijl ik dacht: als je je creativiteit inzet en als je een slim plan bedenkt, dan kan dat ook op een simpele manier en toch heel effectief zijn.

 

Ik was geen ondernemer. Ik was free lancer, maar geen ondernemer – dat is toch echt iets heel anders. Ik ben echt gaan uitschrijven hoe ik het graag zou willen. Zonder te denken: kan dat wel allemaal? En tot mijn verrassing – het klinkt bijna als een sprookje – ziet het er vandaag echt heel erg zo uit.

Kom je nog aan een privéleven toe met die leuke carrière van je?

Ja. Ik denk dat als ik geen kind had gekregen, dan was ik misschien wel altijd aan het werk geweest. Maar nu heb ik te maken met vakanties om maar iets te noemen en daar moet ik wel iets mee. Ik ben alleenstaand moeder en dat betekent dat mijn agenda vaak gestuurd wordt door de tijden van school en dat soort dingen. Aan de ene kant beperkt dat mij en aan de andere kant is het mijn redding, want het zorgt er voor dat ik vakantie heb en weekenden. En dat is gewoon zo leuk.

Welke puzzel heb je nog af en toe?

Nou, die tijd blijft wel een puzzel. En: drie jaar geleden was het niets en nu is het iets en ik blijf altijd denken ‘Waar gaan we nu naar toe?’ Welke keuzes maak je dan? In mijn wensen is echt wel het een en ander veranderd sinds drie jaar geleden. Nu ben ik weer op pas naar de toekomst. Daar moet ook weer goed naar gekeken worden. De ontwikkelingen in mijn wereld zijn vrij snel gegaan dus ik moet ook steeds blijven nadenken waar mijn mogelijkheden en wensen liggen.

Ben jij vanuit je werk ook al bezig met video materiaal of overweeg je dat te doen? Dan raad ik je aan om het gratis ebook van Elisabeth aan te vragen. Ze deelt hierin op haar hele eigen wijze een aantal praktische tips met je.

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk op de website pagina Carrière College op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.