Esther Esselbrugge ★ loopbaancoach

  |   de carrièreSWITCH van..., positieve impuls

Ik geniet van het verhaal van een vrouw die haar hart volgt, daar dappere keuzes voor maakt en met trots vertelt over het rijke en vrije gevoel dat dat geeft. Ik deel die inspirerende verhalen met je in het CarrièreVrouw om te Zoenen inspiratieportret.

Ik heb met het ontwikkelen van het label ‘Carrière om te zoenen’ voor mezelf een leuke aanleiding gecreëerd om een aantal inspirerende vrouwen te interviewen. Vrouwen die ieder op hun eigen manier stoere keuzes hebben gemaakt en daar een mooie carrière op hebben gebouwd.

Ik leg iedere vrouw dezelfde vragen voor, zodat een mooi beeld over de verschillende motieven en aanpak ontstaat. Voor de volledigheid heb ik ze ook zelf beantwoord…

zij:

werkt als:

bij:

zegt:

@:

Esther Esselbrugge

loopbaancoach & -marketeer

LoopbaanIMPULS | voor een carrière om te zoenen, De Flirtfabriek

Kom uit de schaduw – stap in de zon!

loopbaanimpuls.com , loopbaanbieb.nldeflirtfabriek.nl , rendementdoortalent.nl

Hoe ziet jouw carrière om te zoenen er uit?

Ik heb een eigen loopbaancoachpraktijk, Impuls, van waaruit ik mensen help de
krachtigste versie van zichzelf te zijn en te laten zien op en rond hun werk. Daarnaast geven vriendin Klazien Tempelaar en ik samen workshops in  Zakelijk Flirten vanuit De Flirtfabriek.

Ik werk zo’n 32 uur per week vanuit huis. Ik voel me coach & trainer en ik voel me ondernemer. Die combinatie van rollen is waar ik van geniet.
Ik combineer mijn werk met mijn gezin (man en 2 meiden van 12 en 15): ik wil zelf ook graag de huiselijke en moederlijke rol invullen.. Dat lukt heel goed nu ik mijn eigen tijd in kan delen.

Wat maakt jouw carrière ‘om te zoenen’?

Nu ik echt die dingen aan het doen ben die bij mij passen en waar ik voldoening bij voel (niet de hele tijd hoor.. ik heb ook bluh-momenten en mindere klussen te doen) merk ik dat ik een leuker mens voor mezelf ben maar ook voor mijn gezin. Dat is wel anders geweest en daar wil ik nooit weer naar terug..

Inhoudelijk vind ik hem om te zoenen omdat ik merk dat mijn eigen behoefte (honger) bevredigd wordt als het gaat om het ontmoeten van nieuwe mensen, waar ik kort en intensief contact mee heb door met ze mee te kijken naar hun vraagstuk. Die mensen een boost geven in hun zelfkennis en zelfvertrouwen – daar kan ik mijn creativiteit en mijn positivisme in kwijt en voel ik heel veel bewegingsvrijheid bij. Ik mag zijn wie ik ben + doen waar ik sterk in ben en energie van krijg = top!

Wat deed je hiervoor?

Na mijn studie aan de Hogere Hotelschool in Den Haag heb ik zo’n vijf jaar als intercedente gewerkt om het werken en commercieel denken te leren ☺. Daarna heb ik acht jaar als teamleider gewerkt bij Achmea. Binnen / met een klein managementteam hebben we in die acht jaar het fenomeen callcenter opgebouwd bij een van de zorgverzekeraars van Achmea. Mijn aandacht ging daarbij vooral uit naar de medewerkerstevredenheid en hun niveau van functioneren. Een hele mooie periode in mijn werkverleden omdat ik waanzinnig veel heb geleerd van de mensen waar ik mee werkte en van de dynamiek die zich afspeelt binnen een ontwikkelgerichte organisatie als Achmea.

Wat was je aanleiding om het roer om te gooien?

In 2005 was het mooi geweest. Ik was uitgeleerd en er was steeds minder ruimte om me te richten op het welzijn van de medewerkers. Het ging steeds meer over de harde cijfers, en hoewel dat vanuit de organisatie bekeken logisch en prima was, matchte het niet met mij. Die mismatch zoog me leeg. Ik ging steeds harder werken om dat gevoel van enthousiasme terug te krijgen maar daar zat niet de oplossing. Toen mijn oudste dochter naar de basisschool ging (en ik andere werktijden wilde) en mijn coachopleiding was afgerond viel alles samen en besloot ik mijn ontslag in te dienen.

Hoe ben je tot deze keus, je huidige carrière invulling, gekomen?

Ik wist waar het meeste voldoening uit haalde in mijn werk als leidinggevende. Bij een loopbaancoach heb ik bevestigd gekregen dat ik gelukkig zou worden als zelfstandig werkend coach. Ik mocht dat een half jaar uitproberen van mijn manager: kreeg twee ouderschapsverloven de ruimte om te ontdekken of ik het was. In die tijd ben ik gaan bouwen en heb ik veel mensen gesproken die ook voor zichzelf waren begonnen in hetzelfde vakgebied of daarbuiten. Al snel wist ik dat ik na dat half jaar ontslag zou nemen. Spannend hoor, maar het voelde als het enige juiste! Ik heb een andere opvangconstructie bedacht voor mijn kids en ben er gewoon voor gegaan, stap voor stap. Ook als gezin zijn we zo steeds meer in mijn rol gegroeid.. Ik begon als personal coach – heel breed. In de loop van de tijd merkte ik dat mijn kracht en enthousiasme vooral ligt bij loopbaanvragen. Zo ontwikkelde mijn specialiteit zich en doe ik nu helemaal wat voor mij klopt.

Kom je nog aan een privéleven toe met die leuke carrière van je?

Door het jaar heen is het erg druk en werk ik heel veel. In de zomervakantie doe ik alleen het hoognodige en maak ik 6 weken vrij. Ik werk vanuit huis, want ik voel er niets voor om naar een ‘kantoor’ te moeten. Het voordeel is dat ik er ben als de kinderen thuis zijn. Die zijn behoorlijk zelfstandig inmiddels. Naast mijn werk sport ik twee keer per week, probeer ik altijd lekker te koken en speel ik klassieke muziek.

Welke puzzel heb je nog af en toe?

De grote valkuil nu in mijn werk is dat ik door mijn enthousiasme voor een nieuw idee bijvoorbeeld, zo ingezogen kan raken dat ik mijn eigen welzijn niet goed bewaak. Ik vergeet dan te eten of raffel snel af, ik ben minder met mijn aandacht bij mijn gezin, ik werk onder voortdurende spierspanning en daar kan ik dan weer klachten van krijgen en verminderde energie.. Leren doseren gaat me volgens mij niet meer lukken. Dus ik blijf maar steeds opletten (=voelen) en herkennen wanneer ik weer in die valkuil glijd. Dan kan ik er dan even boven hangen en onderzoeken waar het ‘mis’ gaat (of te goed/leuk..) zodat ik dan weer een nieuwe keus kan maken..