Communicatietrainer Geert Zomer over Trots

  |   gastcollege, loopbaan ontwikkel tips
Trots is in mijn ogen het gevoel oké te zijn,
zonder de implicatie dat de ander niet oké is.

 

– Geert Zomer • communicatietrainer • professionalsinbeeld.nl

Als deelnemer van zijn lezing ‘Spreken is goud’ raakte ik onder de indruk van de natuurlijke en sprankelende manier van presenteren die Geert eigen is. Ik vroeg hem wat hij ons, vanuit zijn expertise, mee wil geven bij het creëren van een carrière om te zoenen..

Geert over Trots

 

De laatste jaren kwam het thema trots met enige regelmaat bij me langs. De ene keer vanuit mezelf, de andere keer vanuit mensen met wie ik gesprekken had. Vaak was sprake van dubbele gevoelens.

 

Taboe

Trots heeft historisch gezien een overwegend negatieve betekenis. Dat zie je terug in een groot aantal spreekwoorden en citaten. Trots wordt daarin gekoppeld aan hoogmoed en arrogantie. Trots zijn had met ‘goed’ ten opzichte van ‘niet goed’ te maken.

 

Veranderend inzicht

Trots is, zoals ik het tegenwoordig bekijk, een fijn gevoel dat voortkomt uit een samenspel van drie componenten: prestatie, verantwoordelijkheid en verbondenheid.

  • Een prestatie is het volbrengen van een gesteld doel. Naarmate dat gestelde doel moeilijker te behalen is, wordt de prestatie groter.
  • Met verantwoordelijkheid bedoel ik dat de actie/prestatie is toe te schrijven aan een persoon. Er is geen sprake van toeval.
  • En als laatste is er de verbondenheid. Om een gevoel van trots te ervaren zul jij je verbonden moeten voelen met diegene die verantwoordelijk is voor de actie.

 

Verbondenheid

Trots is dus een gevoel dat voortkomt uit een prestatie die geleverd wordt door iemand waar je je verbonden mee voelt. Nu kunnen de meeste mensen wel trots zijn op de prestaties van hun kind of beste vriend(in). Maar hoe zit het met de verbondenheid met jezelf en dus ook met trots zijn op je zelf?

 

De kracht van trots

Trots is een waardevolle emotie. Een energiegevend en stimulerend gevoel naar aanleiding van een echte prestatie. Van effectief gedrag. Uit onderzoeken van de laatste decennia blijkt dat een gezonde hoeveelheid trots belangrijk is voor je persoonlijk welzijn en je zelfvertrouwen. Trots is één van de emoties die een positieve invloed heeft op het groeivermogen van mensen.

 

Trots is oké

Trots is in mijn ogen het gevoel oké te zijn, zonder de implicatie dat de ander niet oké is. De onderstaande tekst (vrij naar: Marianne Williamson) verwoordt dat prachtig:

Durf jij met trots jouw kracht uit te stralen?

Meer over Geert:

geertGeert helpt en ondersteunt mensen die met groepen werken en mensen die beroepsmatig veel gesprekken voeren, zoals: ondernemers, zp’ers, leidinggevenden, trainers, sprekers en onderwijsmensen. Met zijn hulp leren zij beter te communiceren.