wat doet een sollicitant op het toilet voorafgaand aan het gesprek

Het WC-ritueel van een slimme sollicitant

  |   positieve impuls, solliciteren & netwerken

Het is bijna zover. Het sollicitatiegesprek. Over niet al te lange tijd is het aan jou om je van je beste kant te laten zien aan jouw mogelijk toekomstige werkgever.

 

Thuis heb je je goed voorbereid op het gesprek. Je hebt je ingelezen in het bedrijf en de functie en hebt een goed beeld van wat jij het bedrijf te bieden hebt. Dat niet alleen; je hebt ook op een rijtje gezet wat jij van hen nodig hebt om goed tot je recht te komen.
Onderweg heb je je stem alvast wakker en warm gezongen, zodat je helemaal aanwezig klinkt als je in gesprek gaat. (Meeblèren met een cd van Barbra Streisand doet het helemaal voor mij..)

 

Je arriveert ruim tien minuten voor je gesprek op de afgesproken locatie en meldt bij de balie dat je aanwezig bent. Waarop je meteen vraagt: “Kan ik nog even van het toilet gebruik maken?” 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede eerste indruk maken ook. Je kunt nog zo’n topper zijn, maar als een sollicitatiecommissie een uur lang naar jouw scheefgeknoopte blouse moet kijken, haalt dat wel je kundige uitstraling onderuit..

Daarom trekt een slimme sollicitant zich een paar minuten voorafgaand aan het gesprek nog even terug op het toilet. Voor de laatste check en om de puntjes op die eerste indruk te zetten.

 

Dit zijn de 10 geheime wc-rituelen van een slimme sollicitant:

De to-do acties beginnen in het wc hokje..

.. daar waar je alle privacy hebt en niemand je kan zien.

 

1. leeg voor de zekerheid nog een keer je blaas
Niets zo vervelend als te zitten wiebelen op je stoel, je aandacht overal behalve bij het gesprek, omdat je moet plassen..

 

2. ontspan je spieren tijdens het plassen
Stel jezelf voor dat je spanning uit je lichaam wegstroomt tijdens het plassen. Adem een paar keer diep in en uit.

 

Klaar met plassen? Blijf dan nog even in je hokje om je – onzichtbaar voor anderen – op te peppen.

 

3. visualiseer je STARRs
Haal nog even een aantal van je STARRs voor de geest: succesverhalen die interessant zijn voor de functie waar jij voor in aanmerking wilt komen. Deze oefening helpt je straks in het gesprek snel met een overtuigend verhaal te komen als ze er naar vragen, maar geeft bovenal een positief gevoel en vertrouwen aan jezelf. (In mijn loopbaanbibliotheek vind je de uitleg over hoe je deze STARRs maakt in het artikel ‘Presenteer je competenties met een STARR’)

 

4. neem 1 minuut een powerpose aan
powerpose
Ben je van nature wat onzeker? Ga dan staan en strek je helemaal uit: benen in spreidstand, armen in de lucht, vingers gestrekt, hoofd in je nek en je mond en ogen wagenwijd open. Niemand die je ziet, je staat dus niet voor gek maar maakt ter plekke wel testosteron (dominantieverhoger) en cortisol (stressverlager) aan. Dat zorgt er voor dat je je sterker voelt – probeer maar eens –  en ook dat je zelfverzekerder uitstraalt. (Amy Cuddy vertelt er alles over in haar Game Changer video)

 

Ben je van nature wat dominant? Neem je snel veel ruimte in? Ga dan even op de wc zitten (bril of deksel..), leg je handen als kommetjes in elkaar op je schoot en kijk naar die handen. Voel hoe je met deze houding je veld dichter bij jezelf houdt, zodat er straks ook voldoende ruimte is voor het veld (en ego) van je gesprekspartner. Let op: ik zeg niet dat je jezelf kleiner moet maken, want dat zou te zot zijn, maar wel dat je de ruimte die je inneemt dichter naar jezelf toehaalt.

En dan ga je naar de spiegel..

5. was en droog je handen 
Na het handen wassen je handen goed drogen voorkomt dat het overkomt alsof je klamme handen hebt. Heb je daadwerkelijk last van klamme handen, dep ze dan na het handendrogen nog even met een alcoholdoekje af. Dat onttrekt het klamme vocht.

 

6. check eerst je gezicht in de spiegel 
Zit je haar netjes? Geen rare pieken op je hoofd na de powerpose?
Ogen schoon en verzorgd? Geen slaaprestjes of uitgelopen mascara te zien?
En je neus? Geen ongewenste snotjes te zien?
Ziet je mond/gebit er schoon uit? Geen etensresten tussen of lippenstift op je tanden?

 

7. check dan je kleding en accessoires
lusje-uit-vestHangen er geen lusjes uit je trui of blouse? Dat leidt zo af..
Klop je schouders even af om evt. roos of losse haren te verwijderen.
Zitten je oorbellen goed? Heb je ze beide nog in?
Zit je stropdas recht? Ligt je kraag goed?
Zijn je brillenglazen schoon?
Draai je even om en kijk of je kleren aan de achterkant goed zitten.
Zien je schoenen er netjes uit? Geen gekke vlekken op gekomen onderweg?
Is je panty zonder ladders? Je hebt toch wel een reserve bij je..?!

 

Ben je helemaal tevreden? Zo klaar als je kunt zijn om het gesprek in te gaan?

 

8. loop naar buiten met een smile!
Kijk jezelf dan nog één laatste keer aan in de spiegel en geef jezelf een grote lach! Zo een waar je wenkbrauwen van omhoog gaan. Met die open blik en rechte rug verlaat je het toilet en neem je plaats op de stoel waar je wacht tot je wordt opgehaald.

Tot slot..

9. houd dat sterke gevoel vast
Hoe lang je ook moet wachten: blijf lekker rechtop zitten, zodat de testosteron in je lijf blijft stromen. Vermijd de neiging om nog even in je papieren of telefoon te duiken om de tijd te overbruggen; je lijf zakt daar vaak van in elkaar en dat doet je powergevoel en je uitstraling geen goed. Het enige wat je nog wel met je telefoon moet doen is het geluid uit, maar daarna leg je hem weg.

 

10. bereid je voor op een goede handdruk
Denk je ondertussen ook nog even na over de handdruk die je zometeen gaat geven? Let op: hard knijpen wordt niet gewaardeerd, maar met een slap handje die als een dooie vis in de hand ligt, sla je echt de plank mis. (Kijk even naar deze video voor meer tips over het gebruik van je handen. Tip: oefen thuis even op iemand die eerlijke feedback kan geven.) Stem je handdruk goed af op de ander en maak vriendelijk oogcontact terwijl je namen uitwisselt.

Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk neer te zetten. Hoe beter het je lukt om in dat eerste moment uit te stralen zoals je over wilt komen op de ander, hoe beter. Maar, lukt je dat om wat voor reden niet, dan is er echt nog geen man overboord hoor. Met je tweede en derde indruk kan je alles weer goed maken. Je moet alleen net even iets harder werken.

 

Het gaat in een sollicitatiegesprek natuurlijk vooral om je inhoud. Om dat wat jou waardevol maakt voor het bedrijf in kwestie. En om dat wat jij van hen nodig hebt om helemaal te kunnen stralen met jouw sterke punten.

Vind je het lastig om die sterke punten van je in de etalage te zetten tijdens zo’n gesprek? Weet je niet goed wat jouw sterke punten zijn en wat jou dus onderscheid van de anderen? Ik help je graag om ze te verhelderen. Bij diensten kun je lezen op welke wijze ik je zou kunnen helpen.

Wil je mijn toekomstige carrièretips en -artikelen niet mislopen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs door je naam en mailadres hieronder in te vullen.