Kitty van den Helder ★ vormgever

  |   de carrièreSWITCH van...

Ik geniet van het verhaal van een vrouw die haar hart volgt, daar dappere keuzes voor maakt en met trots vertelt over het rijke en vrije gevoel dat dat geeft. Laat je inspireren door het CarrièreVrouw om te Zoenen portret van Kitty.

Met veel plezier stel ik aan je voor: Kitty van den Helder. Zij is de trotse eigenaar van een carrière om te zoenen. Ik kwam met haar aan de praat tijdens Flavourites Live 2015 toen ik haar mooie paperproducts bewonderde. Zelden heb ik iemand gesproken die met zoveel bevlogenheid en idealisme is gaan ondernemen. Heel klein en dichtbij beginnend, maar met de ambitie om groots en globaal uit te pakken. Prachtig!

Sinds die ontmoeting hebben we contact gehouden en heeft Kitty haar ambities verder uitgebouwd. Binnenkort is daar op haar nieuwe site van alles over te zien en te lezen. Dit jaar ga ik Kitty weer zien op Flavourites Live – een mooie aanleiding om haar en haar SWITCH verhaal nu alvast in the picture te zetten.

zij: Kitty van den Helder, vormgever met een flinke dosis idealisme bij handwritten.nl

is: creatief ✿ liefdevol ✿ idealist

zegt: Vang je droom, volg je hart en vooral: kom in actie. Alleen JIJ kan jouw droom tot leven wekken, hoe klein de stapjes in het begin ook lijken. En onthoud: if your dreams don’t scare you, they are not big enough!

Kitty, hoe ziet jouw carrière om te zoenen er uit?

Ik heb het label handwritten opgericht. Met de slow products van handwritten wil ik je uitnodigen om tijd te nemen en oprechte aandacht te hebben voor jezelf en de mensen om je heen. Door alle technologie van tegenwoordig is het nog nooit zó makkelijk geweest om met elkaar in contact te zijn. Natuurlijk heeft dat zo zijn voordelen, maar tegelijkertijd is er ook een downside. Op straat kijken nog maar weinig mensen echt om zich heen; de meesten zijn, al lopend, druk met hun telefoon. Het contact dat zij dan hebben, blijft vaak nogal oppervlakkig. Volgens mij zit juist de waarde in het écht in verbinding zijn met elkaar.
Voor mij gaat die verbinding verder dan alleen mijn eigen label. Met een deel van de opbrengst ondersteun ik een school in Tanzania met schoolmaterialen.

Wat maakt jouw carrière ‘om te zoenen’?

Dat ik doe waar ik heel gelukkig van word! Ik combineer mijn creativiteit met mijn drive om de wereld ècht een stukje mooier, leuker en fijner te maken. Ik begin in Nederland met mijn producten, waardoor we hier wat vaker stil staan en de tijd nemen om weer oprecht aandacht voor onszelf en de wereld om ons heen te hebben. Als het aan mij ligt blijft het daar echter niet bij! Ik heb namelijk een nog veel grotere droom…

 

Op de lange termijn ondersteun inkt niet alleen een school, maar is er een community waar handwritten het verschil maakt. Hier staat de makerij, waar de producten gemaakt worden. Deze creëert werkplekken waardoor mensen (weer) in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook staat er een school waar de kinderen les krijgen en de ouders en volwassenen (bij)geschoold worden of workshops kunnen volgen. Natuurlijk wordt ook de gezondheidszorg niet vergeten. Ja, echt een stuk ontwikkeling op alle belangrijke vlakken van het leven. Zou dàt niet tof zijn?! Met dit ideaal en deze missie voor ogen blijf ik stug doorgaan, ook als het even lastig is…

Wat deed je hiervoor?

Ik deed veel verschillende dingen, vooral als zelfstandige met K!T styling & meer. Ik maakte, vaak voor starters, logo’s en huisstijlen met bijbehorend drukwerk, ik werkte als etaleuse voor diverse winkels of als styliste bij mensen thuis. Styling & mèèr, precies zoals de naam al zegt! De laatste jaren belandde ik in het theater. Ik werkte backstage, eerst op de afdeling kostuum, later bij productie. Heel leuk en hartstikke intensief!

Wat was je aanleiding om het roer om te gooien?

Wat ik op een bepaald moment moeilijk vond aan het musical-vak, is dat het vaak om groot-groter-grootst gaat. Hoe meer show, hoe beter. En dat is te gek, want ik heb ècht heel leuke dingen gedaan, maar op een bepaald moment miste ik de diepgang. Waar gaat het nu eigenlijk echt om?! Gaat dat om mèèr, groter en beter of is juist die persoonlijke tijd en aandacht voor elkaar veel belangrijker? Ik merkte dat vooral ook in mijn eigen leven, want de werktijden van musicalland zijn nogal anders dan ‘normaal’. Ik miste het om echt tijd en contact te kunnen hebben met vrienden en familie.

Hoe ben je tot deze keus, je huidige carrière invulling, gekomen?

Ik las jaren geleden een verhaal van een vader die elk jaar op de verjaardag van zijn zoon een brief naar hem schrijft. Deze gaat op de post en bij ontvangst op de deurmat, in de kluis. Wanneer de jongen 18 is, krijgt hij 18 handgeschreven brieven van zijn vader over zijn leven. Toen viel bij mij het kwartje: dàt zijn uiteindelijk de meest waardevolle kado’s.

 

Het is persoonlijk, de liefde, tijd en aandacht spatten er vanaf en juist dàt maakt het bijzonder. Het idee voor handwritten was geboren. Een plan dat meerdere keren opgepakt en weer in de kast gezet is, dat wel. En toch bleef het steeds weer aan me trekken. Na de keuze om met theater te stoppen heb ik met mezelf afgesproken: “Je kunt handwritten nu nog één keer uit de kast halen, maar dan wel voor het ‘echie’: er echt mee aan de slag gaan en uitwerken om te zien of het werkt. Niet meer half, maar volle bak er tegenaan.” En dat doe ik nu nog steeds!

Kom je nog aan een privéleven toe met die leuke carrière van je?

Ja, gelukkig wel! Zeker met de studio aan huis, ben ik heel flexibel in mijn werktijden. Maar met het wisselende rooster van m’n lief en de komst van onze mooie dochter blijft het soms een uitdaging. Maar dan denk ik weer: wat is nu echt belangrijk? En dan kom ik terug op aandacht en tijd voor elkaar. Dan is het dus ook gewoon een kwestie van je agenda er op aanpassen, toch?

Welke puzzel heb je nog af en toe?

De puzzel tussen willen en (financieel) kunnen, dat blijft een uitdaging! Liefde en energie kan ik er oneindig in stoppen, tijd lukt ook grotendeels nog, maar dat geld… dat blijft een dingetje. Ik werk nu toch twee dagen buiten de deur om thuis financiële rust te krijgen. Ook het potje van handwritten zelf is niet bodemloos. Het is een soort cirkel: je moet eerst producten hebben, wil je ze kunnen verkopen. Eerst investeren, dan zaaien en dan pas oogsten. Dus ook voor nieuwe producten heb ik eerst weer te investeren, dat maakt het wel eens lastig. Wanneer doe je iets wel, wanneer niet en welk risico neem je?

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk op mijn website bij diensten op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.

 

Wil je mijn toekomstige carrièretips en -artikelen niet mislopen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs door je naam en mailadres hieronder in te vullen.


Voornaam

E-mailadres