Blog

Wat een leuke job: senioren- & zorgmakelaar

  |   leuke job, loopbaan ontwikkel tips, positieve impuls

Weet je waar ik achter ben gekomen? Dat er ontzettende leuke beroepen bestaan waarvan ik helemaal geen weet heb. Bijzondere beroepen vaak, die inspelen op een hele specifieke of nieuwe behoefte. Wat je niet weet, kun je niet meenemen bij het maken van plannen of fantasieën. Daarom deel ik mijn ontdekkingen graag met je – wie weet zetten ze jou op een leuk spoor…

in gesprek met Marieke Soer:

Senioren- & zorgmakelaar

bij Woonconcept in Meppel

Toen een cliënt me vertelde dat haar collega Marieke Soer zo’n leuke nieuwe baan had gekregen, maakte mijn hart een sprongetje. Allereerst omdat ik Marieke – die ik een paar jaar geleden ook aan mijn coachtafel had zitten – dat heel erg gun (zo’n heerlijk mens, wat een lekker nuchtere lachebek!).

 

En het sprong óók omdat zij bij haar eigen werkgever een nieuwe functie ging bekleden die ik fantastisch vond klinken voor haar, maar waar ik nog nooit van had gehoord.

 

Ik zeg zo vaak tegen mijn cliënten: “De standaard beroepen zijn dik in de minderheid. Als je op ideeën gebracht wilt worden rondom nieuwe carrièremogelijkheden, dan moet je veel creatiever kijken. Buiten de gebaande paden en de standaard hokjes.”

 

Marieke’s baan is daar een mooi voorbeeld van: senioren- & zorgmakelaar bij Woonconcept in Meppel, een woningcorporatie die huisvesting verhuurt in Assen, Hoogeveen, Meppel en Steenwijkerland. Ik ging op bezoek bij haar om haar het naadje van de kous te vragen..

Marieke, wat houdt de rol van senioren & zorgmakelaar in?

Ik breng ons aanbod in senioren- en aangepaste woningen dichterbij de doelgroep 

Als senioren- & zorgmakelaar is het mijn taak om de afstand tussen mensen uit die doelgroep en onze organisatie te verkleinen. Ik breng in kaart wie binnen deze doelgroepen vallen en kom met hen in contact, zodat als zij een andere – speciale – woning nodig hebben, zij ons makkelijk weten te vinden. Nu is dat nog niet altijd het geval.

Ik ben net begonnen, dus de baan moet nog vorm krijgen, maar mijn opdracht is om het gezicht voor de senioren in onze regio te zijn, en ook voor mensen die afhankelijk zijn van een aangepaste woning. Wij hebben daar een aantal hele mooie woningen voor in ons aanbod en als die vrij komen verhuren we die het liefst ook weer aan mensen die van die aanpassingen afhankelijk zijn. Liever dan dat we alle aanpassingen er uit breken – wat een kapitaalvernietiging! Zeker als je weet dat er genoeg mensen zijn die juist blij zijn met die aanpassingen.

Mijn taak is om mensen met deze speciale woonwensen en onze vrijgekomen woningen met elkaar in contact te brengen. En dan samen met hen te bekijken of die woning is wat zij zoeken.

 

Onderdeel van deze functie is ook dat ik lijntjes leg met zorg verlenende instanties die dicht op deze doelgroep zitten, zoals de gemeente, ziekenhuizen en andere welzijnsinstellingen, die te maken hebben met deze groepen mensen met een specifieke woonbehoefte. Samen kunnen we deze mensen veel beter bereiken en van dienst zijn.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

De functie is nog maar net in het leven geroepen.. Woonconcept zag de leegstand van seniorenwoningen toenemen. Tegelijkertijd weten we dat er nog steeds veel senioren op zoek zijn naar een andere huurwoning. We zijn daar in gedoken en ontdekten dat een grote groep ouderen moeilijk de weg vindt richting Woonconcept nu er geen woonwinkels meer zijn maar het meeste contact via internet verloopt.

 

De afstand tussen deze groep en de organisatie is groter geworden en dat is voor beide partijen nadelig. Om die afstand te verkleinen richting de senioren, maar ook richting de mensen die om andere redenen een aangepast huis zoeken, is de rol van Senioren & zorgmakelaar in het leven geroepen. Een nieuwe functie dus die echt vanuit een marktbehoefte is ontstaan.

Toen ik aangaf dat ik wat anders wilde, gingen de balletjes rollen

Al een poosje vóór het ontstaan van deze functie had ik besloten om na te denken over een volgende stap in mijn loopbaan. Ik werk al jaren met veel plezier Woonconcept. Ben begonnen op de afdeling Verhuur waar ik het heel erg naar mijn zin had, maar waar mijn functie verdween vanwege een reorganisatie. Ik heb toen de overstap gemaakt naar de Verkoopafdeling.

Ik kwam in een leuk team terecht, maar merkte wel dat de wereld van de verkoop niet echt de mijne was. Ik ben meer een sociaal betrokken dienstverlener dan een commerciële dienstverlener. Vanaf het moment dat ik dat toegaf aan mezelf en het ook deelde met mijn leidinggevende zijn er allerlei balletjes gaan rollen.

 

En kwam deze vacature via het interne circuit op mijn pad. Ik heb er op gesolliciteerd en ben aangenomen. Heel blij mee!

Wat vind je zo leuk aan deze baan?

Hier kan ik mijn Alie Socialie talenten in kwijt 

Het sociale aspect er van. Zowel de senioren als de mensen die vanuit een zorgvraag een aangepast huis nodig hebben, vallen tegenwoordig vaak tussen wal & schip. Dat ik samen met andere partijen kan meedenken met deze mensen, een oplossing kan bieden, dat vind ik mooi.

Aan de ene kant dus het persoonlijke contact met de senioren, ze aan het handje mee nemen naar een bezichtiging, ‘mijn klanten’ leren kennen, dat past erg bij me. En tegelijkertijd contact leggen met die andere partijen zoals de ziekenhuizen, thuiszorginstellingen, gemeentes etc om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken.

 

Voor mij een hele mooie combinatie waar ik mijn talenten echt in kwijt kan. Ik heb zo’n zwak voor deze doelgroep; ik ben normaal gesproken niet zo’n geduldig type, maar met deze mensen gaat me dat juist heel goed af 😉 .

Wat heb je nodig om deze functie te kunnen uitoefenen?

Toen deze vacature intern werd vrijgegeven is er (nog) geen specifieke opleidingseis aan gekoppeld. Waar in de vacature vooral het accent op is gelegd, is op de eigenschappen en competenties die je moet bezitten om een goede makelaar te kunnen zijn.

Sociaal en ondernemend zijn is een vereiste

In dit geval zijn dat:

  • klantgericht zijn,
  • interesse hebben in de kwetsbaardere groep mensen,
  • zelfstandig kunnen werken,
  • initiatieven nemen – ondernemend zijn,
  • en creatief kunnen denken; kansen zien en invullen.

 

Ik merk dat het een groot voordeel is dat ik al jaren in deze branche werk, waardoor ik de taal en de cultuur van deze branche goed spreek. Ik ken ons woningbezit vanuit mijn tijd bij verhuur en dat maakt dat ik makkelijk kan schakelen.

 

Waar ik mij nu vooral meer in ga verdiepen is in het onderzoeken van de maatschappelijke partijen die hier in de regio zitten. Met wie kan ik daar een lijntje leggen? Welke groep mensen bedienen zij? Dat soort informatie wil ik me nu eigen gaan maken. Echt heel interessant!

Marieke, bedankt voor je heldere verhaal.

 

En voor jou, beste lezer: ik hoop dat je het leuk vond een inkijkje in dit beroep te krijgen. Ken jij nou ook iemand die een hele bijzonder functie uitoefent? Ik zou het graag van je horen en er over schrijven..

 

Hartelijke groet,

handtekening-Esther

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk bij diensten op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.