Loop je vast in je werk? Zo kom je er uit…

  |   loopbaan ontwikkel tips

Zeven van de tien mensen die bij mij komen met hun loopbaanvraag zitten in een job lock. Een mooie nieuwe term voor een oud fenomeen: ze zitten zo vast in hun werk, zijn er zo mee vergroeid, dat het ze niet meer lukt om daar uit te komen en nieuwe keuzes voor de toekomst te maken. Heel vervelend als je plannen wilt of moet maken voor een nieuwe carrière.

 

Een geniepig fenomeen vind ik het, omdat we er vaak zo ongemerkt in glijden en het pas in de gaten hebben als we er tot over onze oren in vast gedraaid zitten. Hopelijk komt er meer preventieve aandacht voor, nu het zo’n mooie naam heeft gekregen. Ondertussen vertel ik je alvast hoe jij er aan ontsnapt en het in de toekomst voorkomt…

Jij ‘lijdt’ aan een job lock als je …

 

• je niet kan bedenken welke andere leuke functie je zou willen uitvoeren

• je gelaten meebeweegt in de zoveelste functiewijziging

• je de zenuwen krijgt bij het idee om de zekerheid van je baan los te laten

• je (gevoel van) ambitie op het nulpunt ligt

 

Ofwel: als je niet meer creatief kunt nadenken en fantaseren over nieuwe carrière mogelijkheden en uitdagingen, terwijl je dat wel zou willen..

Loes vroeg me om hulp toen zij vastzat: “Ik werk nu bijna 7 jaar in een functie, waarvan ik dacht er nog geen 2 jaar te werken. Ik ben echt blijven plakken. Door de goede voorwaarden, de gezellige collega’s en de prettige werktijden. Maar het werk geeft mij al lang geen energie meer. Het daagt niet uit en ik ben mezelf een beetje kwijt geraakt. Ik mis het trotse gevoel wat je kunt hebben na een dag werken.

Ik wil in mijn kracht staan. Het lukt me nu niet goed om de kansen te zien die er vast zijn. Of om ECHT door te pakken en door te groeien naar een functie die bij mij past en die voldoening geeft. Wil je me helpen hier uit te komen?”

Loes d’r verhaal is niet uniek. Ik spreek zoveel mensen die ooit in hun baan zijn gerold, die het daar prima hadden, die mee zijn gegroeid met het bedrijf en die nu – een jaar of 5-6 later – merken dat ze vastlopen. Er geen energie meer uit halen. Geen enthousiasme meer voelen over wat ze doen. En die geen idee hebben hoe ze daar uit kunnen komen, maar die dat wel heel graag willen.

 

Niet persé om op zoek te gaan naar een andere baan – genoeg cliënten komen tot de conclusie dat ze prima op hun plek zetten met een paar aanpassingen in hun rol, bevoegdheid en/of takenpakket. Maar wel om weer te voelen dat zíj de touwtjes in handen hebben als het gaat om hun loopbaan. Dat zij zich weer bewust worden van hun talenten en mogelijkheden en dat ze de keuzes kunnen maken (en onderbouwen) waar zij gelukkig van worden.

Zorg dat je de job lock voor bent

 

Voorkomen is makkelijker dan genezen. Als je echt helemaal vast gelopen bent en blind bent geworden voor andere mogelijkheden en ideeën rondom je werk, dan kom je daar alleen uit met hulp van buitenaf. Dat is niet erg, professionals als ik worden er heel blij van als we je weer op de rails mogen helpen, maar je hebt er wel al een tijdje een prijs voor moeten betalen in de vorm van frustratie of vermoeidheid, lusteloosheid of hoe de weglek van energie die hier bij hoort zich dan ook bij je uit.

Zodra jij begint te merken dat ze je niet meer zoveel kunnen leren in deze baan, je regelmatig op de automatische piloot kunt werken of dat het ‘zin om morgen weer aan de slag te gaan’ gevoel weg is om maar wat te noemen… dan moeten bij jou de eerste voorzichtige alarmbellen afgaan. Weet dan dat je iets nodig hebt. Als je je bij deze gevoelens neerlegt, ze wegwuift, dan ga je straks in de problemen komen.

Ga minstens twee keer per jaar met jezelf in gesprek en vraag je af:

★ Wat sprak me ook al weer zo aan in deze baan toen ik hem aannam en is dat er nog steeds voldoende?

★ Kan ik mijn talenten en ambities nog steeds kwijt in mijn rol en worden ze gewaardeerd?

★ Wat zie ik anderen om me heen doen wat ik ook interessant vind – los van of ik het al zou kunnen?

★ Wat zou ik aan mijn taken willen toevoegen of afstoten om het leuker te maken – los van of dat mogelijk is?

 

Zie je wat ik je met die vragen wil laten doen? Ik wil je even losmaken van het vanzelfsprekende van je huidige baan. Adviseer je om regelmatig boven je werk te hangen om van een afstand te kunnen kijken naar hoe goed het nog bij je past.

 

Eigenlijk doe je dan waar een functioneringsgesprek met je leidinggevende voor bedoeld is. Maar met als grote voordeel dat je leidinggevende niet meeluistert en je dus ongeremd en helemaal eerlijk antwoord kunt geven op je eigen vragen. Zolang jij ze niet uit, volgen er geen consequenties. En kom je tot de conclusie dat er wel wat moet veranderen, dan kun je daar in je eigen tijd & tempo en onder je eigen voorwaarden aan gaan werken. Dat noem ik nog eens regie nemen over je eigen loopbaan!

“Het voelt alsof ik in een hokje zit waar ik maar niet uit kan komen. Ik probeer fris naar mijn mogelijkheden te kijken maar het lukt gewoon niet.”

 

zei Nicole tijdens het SWITCH intakegesprek. “Ik wil niet persé weg bij mijn huidige werkgever, maar er is intern zo veel veranderd de laatste tijd. En dat blijft nog wel even doorgaan. Mij wordt gevraagd naar mijn ambities, maar ik weet het gewoon niet meer…”
hartelijke groet van Esther
Herken jij je in Nicole? Weet jij het ook niet meer? Het SWITCH programma helpt je om uit je hokje te kunnen klimmen en weer fris en open minded te kunnen zien wat voor moois jij te bieden hebt, welke ambities jij met je meebrengt en welke voorwaarden jij stelt aan jouw ideale werkomgeving.