Ondernemerschap en je financiën

  |   gastcollege, loopbaan ontwikkel tips

Over gastspreker Ineke van Berkum:

 

Ineke van Berkum

Ineke ontmoette ik bij een netwerkbijeenkomst van Businessmoms in Zwolle. Wat een sprankelende vrouw en wat heeft ze een motiverende maar realistische kijk op zaken.

 

Geld & Groeicoach Ineke staat voor Kleurrijk Ondernemen. Zij assisteert vrouwelijke ondernemers om hun geldzaken op een rij te zetten en om keuzes te maken die bij passen bij hun ondernemerschap. Ze is niet van de bullshit praatjes over geld en ondernemerschap, maar begeleidt vrouwen om hun bedrijf stap voor stap op te bouwen tot een financieel gezond bedrijf met een goede, solide basis.

 

Ineke van Berkum  |  inekevanberkum.nl  |

De eerste stappen als ondernemer

 

Noortje belde mij. Ze wilde eigenlijk wel wat anders gaan doen op werkgebied. Een aantal mogelijkheden gingen iedere keer opnieuw door haar hoofd. Diep van binnen wilde ze graag parttime gaan ondernemen, maar kon ze deze beslissing eigenlijk wel nemen? Haar kinderen waren nog heel klein. Wat wilde ze nu precies gaan doen als ondernemer? Kon dat eigenlijk financieel wel?

 

Misschien ben jij hier ook wel mee bezig. Je wilt andere keuzes gaan maken. Je wilt parttime of fulltime gaan ondernemen.

 

Hieronder laat ik je zien waar je mee kunt beginnen als je je onderneming succesvol wilt starten.

Wat doe je als eerste in de voorbereiding?

 

Een goede voorbereiding begint bij jezelf. Wanneer je je onderneming tot een financieel succes wilt maken, is het belangrijk dat je in je bedrijf alleen datgene doet, waarin jij ECHT goed bent. Wanneer je er een cijfer voor zou krijgen moet het minstens een 8 of een 9 zijn. Mensen willen graag betalen voor een goed product of dienst.

Wat doe ik daarna?

 

Hoe zet je dit nu om in een financieel gezond bedrijf?

 

Daarvoor is het nodig dat je helder gaat krijgen voor welke doelen wilt gaan en wat je ervoor nodig hebt om deze doelen te bereiken. Wees realistisch, kijk welke investeringen er nodig zijn om datgene wat je wilt daadwerkelijk te gaan realiseren.

Waar sta ik nu financieel?

 

Om te bepalen welke weg je nog moet gaan afleggen, is het goed om te weten waar je nu financieel staat. Dat is je startpunt. Wat heb je per maand nodig om uit te komen met je geld? Op mijn site www.inekevanberkum.nl vind je hiervoor een handige tool. Heb je spaargeld of niet? Als je dit helder hebt, weet je wat je uitgangspositie is.

Hoe kom ik waar ik wil zijn?

 

wat-helpt-de-doorbraakDaarna is het belangrijk om een concreet stappenplan te maken. Werk met haalbare doelen voor het komende jaar. Heb je een groter doel waar je uiteindelijk voor wilt gaan, verlies dit dan vooral niet uit het oog. Om gemotiveerd te blijven onderweg is het belangrijk om te werken met doelen die je kunt realiseren op niet al te lange termijn.

 

En vergeet vooral niet: de weg naar de top begint bij de eerste stap! En ook heel belangrijk is: het verschil tussen ondernemers die mislukken en succesvolle ondernemers is: zij gaan door waar anderen stoppen!

 

Heel veel succes!

Een hartelijke groet,

Ineke van Berkum-Jochemsen

Business/Budget Coach & Trainer

www.inekevanberkum.nl

Financiële onzekerheid – het is een van de belangrijkste angsten die vrouwen blokkeert in hun creatief nadenken over hun carrière. Op zich een gezond fenomeen, mits de angst of gedachte op realistische punten is gebaseerd. Als ik aan deze vrouwen doorvraag op hoe hun financiële situatie er nu voor staat en welke speelruimte ze concreet hebben, dan hebben ze daar vaak geen antwoord op.

 

Het gevoel van financiële onzekerheid – ongrijpbaar en verlammend – blijkt vaak het effect te zijn van onwetendheid. Zodra dat inzicht binnenkomt veranderen de perspectieven. Want aan onwetendheid is iets te doen. De tip die ik dan ook altijd meegeef, en daar zal Ineke achter staan, is: zoek eerst uit hoe je er nu voor staat. Praat niet in vermoedens maar in feiten als het over je geld gaat. Dat geeft duidelijkheid en daarmee kun je in de regie stappen en weloverwogen besluiten nemen.

 

‘Weten’ neemt echt niet alle spanning weg, maar helpt wel de spanning te duiden. En dat maakt hem handelbaar.

 

Zoals ik voor dit artikel een gastspreker heb gevraagd, zo zal ik dat blijven doen. Wil je die toekomstige verhalen niet mislopen? Schrijf je dan in voor mijn CarrièreBOOSTs door je naam en mailadres hieronder in te vullen.


Voornaam

E-mailadres