Wat een leuke job: Virtual Assistent

  |   loopbaan ontwikkel tips, positieve impuls

Weet je waar ik achter ben gekomen? Dat er ontzettende leuke beroepen bestaan waarvan ik helemaal geen weet heb. Bijzondere beroepen vaak, die inspelen op een hele specifieke of nieuwe behoefte. Wat je niet weet, kun je niet meenemen bij het maken van plannen of fantasieën. Daarom deel ik mijn ontdekkingen graag met je – wie weet zetten ze jou op een leuk spoor…

in gesprek met Hilde Jagerman

Virtual Assistant

Hilde JagermanKort geleden was Hilde Jagerman, een dierbare netwerkrelatie, bij me op de koffie om weer eens even bij te kletsen. “Ik heb een nieuwe functie aangenomen.” vertelde ze me met een grote smile. “Ik werk nu als VA van Simone Levie en Zarayda Groenhart.”

 

Mijn hersens kraakten op volle toeren. VA? Dat het een leuke baan was kon ik aan haar gezicht wel zien, maar wat het inhield.. Ik had geen idee. Met veel enthousiasme praatte ze me bij..

Hilde vertel, wat is Virtual Assistent?

Een VA helpt ondernemers om online succesvol te zijn

Een Virtual Assistent is een digitale assistent. Iemand die ondernemers allerlei digitale werkzaamheden uit handen neemt en helpt het werk slimmer te organiseren, zodat de ondernemers zich kunnen concentreren op hun kerntaken: het uitvoeren van hun aangeboden diensten, het ontwikkelen van nieuwe producten, het voeren van verkoopgesprekken etc.

Je ziet VA’s vooral aan het werk bij ondernemers die veel via het internet werken, dan wel omdat ze daar hun diensten verkopen en uitvoeren, dan wel omdat ze via het web het makkelijkst met hun toekomstige klant in contact komen. Dat kunnen webshopeigenaren zijn of online reisaanbieders maar ook websitemakers of online voedingsadviesbureaus. Iedereen eigenlijk die via het internet haar diensten aanbiedt en die door slim gebruik te maken van datzelfde internet aan haar nieuwe opdrachten komt.

 

Alles wat om die business heen digitaal georganiseerd of geregeld moet worden, kan een VA overnemen. Denk aan:

  • het bijhouden van de website
  • het opmaken en publiceren van een ebook
  • het plannen en uitrollen van social media campagnes
  • het regelen van praktische zaken rondom een training zoals inschrijvingen, locatie boeken
  • agendabeheer
  • het opstellen van een nieuwsbrief
  • het verwerken van online betalingen
  • het inrichten en bijwerken van een online leeromgeving
  • en nog veel meer
Wat maakt de functie van Virtual Assistent bijzonder?

Een VA werkt tijd- en locatie onafhankelijk 

De werkzaamheden van een VA zijn afwisselend en dat maakt het leuk. Wat je doet hangt helemaal af van wat jij en je opdrachtgever samen afspreken – dat is bij iedere opdracht of opdrachtgever weer anders.

Wat dit werk ook bijzonder maakt is dat je – omdat je taken zo digitaal georiënteerd zijn – op ieder moment en overal waar je maar wilt aan het werk kunt gaan. Het enige wat je nodig hebt is een laptop en een goede internetverbinding. Je hoeft niet bij je opdrachtgever op kantoor te zijn, maar kan het net zo goed doen vanuit je eigen kantoor, huiskamer of een vakantiehuisje op Ibiza.. Dit geeft zo’n gevoel van vrijheid!

 

Voor een bekende van me is het werken als VA de oplossing voor veel van haar problemen. Zij heeft veel last van migraine en kan daardoor niet meer in een traditionele baan werken. Die migraine is zo onvoorspelbaar. Nu ze zich als VA laat inhuren, werkt ze op die momenten dat ze zich fit voelt. Dat kan ook ‘s avonds om 23.00 uur zijn. En wordt ze weer overvallen door een migraine aanval, dan kan ze zich zonder schuldgevoel daar aan overgeven.

Echt een win-win voor haar: het werk doen waar ze van houdt op de momenten waarop zij zich lekker voelt..

Welke opleiding heb je nodig om dit beroep te kunnen uitoefenen?

Een VA moet goed thuis zijn in de online wereld en tools

Het vak van VA is op een hele natuurlijke manier ontstaan, toen steeds meer ondernemers online gingen werken en daar taken in af wilden stoten. Vrouwen die als management assistente werkten maar wel wat meer wilden (en interesse hadden in online marketing) sprongen op deze behoefte in.

Zelf heb ik geen speciale opleiding gevolgd om VA te worden. Ik heb het CIBAP (school voor grafische vormgeving) gedaan en HBO Communicatie. Aangevuld met een hele berg ervaring als marketeer en ondernemer zijn deze studies voor mij een goede basis om dit werk te doen en mijn eigen handtekening achter te laten.

 

Wat ook een pluspunt is, is dat ik zelf een eigen bedrijf in leefstijlcoaching heb, Leef jouw Stijl, van waaruit ik online actief ben. Die ondernemerskennis komt mij en mijn opdrachtgevers heel goed van pas!

 

Met mijn speciale mix van kennis en ervaring ondersteun ik nu ondernemers vooral met hun marketingactiviteiten en relatiebeheer. Grappig eigenlijk dat ik in die studietijd nooit had kunnen bedenken dat ik dit er uiteindelijk mee zou gaan doen…

 

Noot van Esther: Voor wie minder bekend is in de wereld van online ondernemen zijn speciale VA opleidingen ontwikkeld. Bijvoorbeeld die van Petra Fehring, genaamd ‘Binnen 10 weken een Lopend VA Bedrijf’. Op haar website kun je ook haar ebook Past het werken als VA bij mij? downloaden.

Hilde, bedankt voor je heldere verhaal.

 

En voor jou, beste lezer: ik hoop dat je het leuk vond een inkijkje in dit beroep te krijgen. Ken jij nou ook iemand die een hele bijzonder functie uitoefent? Ik zou het graag van je horen en er over schrijven..

 

Hartelijke groet,

handtekening-Esther

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk bij diensten op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.

Mijn inspiratieverhalen en carrièretips rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de CarrièreBOOSTs
Voornaam

E-mailadres