The Big Five for Life – vervul je 5 levenswensen

  |   loopbaan ontwikkel tips

Een visie op leiderschap – zo mooi – dat ik tranen in mijn ogen kreeg…

 

Soms kom je zo’n boek tegen waarvan je denkt “WOW- dit moeten meer mensen lezen.” Nou, dit is er zo een.

‘The Big Five for Life, vervul je 5 grote levenswensen’ is een boek over leiderschap. Persoonlijk leiderschap maar ook leiderschap zoals je dat bij het management van organisaties zou hopen aan te treffen. Organisatiedeskundige John Strelecky neemt je op een hele prettige manier mee in zijn visie daarop. Die visie gaat er in hoofdlijn over hoe je jezelf of je personeel kunt motiveren: door te vragen wat hun doelen zijn in het leven en die te verbinden met die van het bedrijf.

 

Wat dit managementboek zo lekker leesbaar maakt is dat het in romanstijl is geschreven. Als lezer loop je een tijdje mee met de sympathieke Joe. Hij vertelt over zijn mentor Thomas Derale, een succesvolle zakenman die weet dat hij niet meer lang te leven heeft. In de laatste weken van zijn leven spreekt Joe uitgebreid met Derale. In die gesprekken komen Derales belangrijkste visies op motiverend leiderschap voorbij. Stuk voor stuk pareltjes voor wie van de waarderende benadering houdt. Ik bijvoorbeeld.

De Big Five

‘The big five’ zijn de vijf dieren die iedereen die op safari in Afrika gaat, gezien wil hebben. Auteur John Strelecky gebruikt ze in dit boek en zijn andere werken als symbool voor de vijf dingen die je als werknemer of bedrijf wilt bereiken. Hij noemt ze een belangrijk onderdeel van je Reden Van Bestaan. Wanneer je bewaakt dat de keuzes die je maakt ten aanzien van je werk en je leven, aansluiten bij die RVB en je Big Five, dan zorg je er voor dat je keuzes maakt die je intrinsiek motiveren om succesvol te zijn.

 

In de gesprekken tussen Joe en Derale wordt maar weer eens duidelijk hoe belangrijk het is dat je erachter komt wat je echt wilt doen in je leven en werk en hoe je dat moet aanpakken. Maar ook hoe belangrijk het is dat je als leider je mensen in staat stelt om hun levensdoelen en potentieel waar te kunnen maken als ze zich aan jouw organisatie verbinden. Daar is niets softs aan, ontdek je al snel, maar leidt tot grote winstgevendheid. Een fascinerende nieuwe visie op leiderschap in de nieuwe tijd.

 

“Een succesvol leidinggevende begint met iets wat zó nauw met zijn eigen Reden van Bestaan verbonden is, dat hij iets nastreeft wat niet slechts een mogelijkheid of een kans is, maar een noodzaak. Hij heeft zóveel vertrouwen in zijn eigen vaardigheden, dat hij zich gewaardeerd voelt, dus niet bedreigd, door het succes van de mensen aan wie hij leiding geeft.
Een succesvol leidinggevende stimuleert, hij kleineert niet; hij inspireert, hij intimideert niet; hij onderwijst, hij werpt geen hindernissen op; hij rekent op succes, en is niet bang voor mislukking. Ieder mens is, zijn hele leven lang, tot het leiderschap geroepen, al is het alleen maar om zichzelf leiding te geven.”

Thomas Derale

 

Wat zou het mooi zijn als de directies en leidinggevenden van nu ook maar een beetje van het gedachtengoed van Derale zouden omarmen..

 

The Big Five for Life is verkrijgbaar bij Bol.com (€ 21,99)   >> naar de webshop

Meer informatie over de programma’s die de organisatie achter Big Five for Life aanbiedt vind je op de website www.bigfiveforlife.nl