Hoe Donna de kans op een baan creëerde (en inkopte)

  |   doorbraak van een coachcliënt, positieve impuls, solliciteren & netwerken
Donna was callcenteragent bij een telefonisch marketingbureau
Donna is nu binnendienst medewerker bij een onderzoeksbureau

Je hebt veel – nee, niet alle maar wel veel – invloed op het vinden en krijgen van je nieuwe (droom)baan. Donna lukte het! Zij kwam als een verslagen vogeltje bij met de vraag: “Wil je me helpen? Ik word zo ongelukkig van mijn werk, ik wil wat anders maar ik weet niet wat en hoe?” Nu, een half jaar nadat we ons traject hebben afgerond, heeft zij haar droombaan te pakken.

Op papier had ze de baan niet gekregen..

Deze gave baan is Donna allesbehalve aan komen waaien. Ze zou waarschijnlijk niet eens op gesprek uitgenodigd zijn.. Maar dankzij drie cruciale beslissingen die ze onderweg heeft gemaakt, is het haar toch gelukt.

 

Haar nieuwe werkgever zei letterlijk tegen haar: “Dat jij deze baan hebt, heb je helemaal aan jezelf te danken.” De energie en het enthousiasme die Donna in haar sollicitatie heeft gestopt – daar waren ze zo van onder de indruk – die dame wilden ze graag in het team opnemen.

 

Ik vroeg haar naar haar aanpak. Van het succes van de een kan de ander leren, nietwaar? Je leest er alles over in het interview hieronder..

Donna begon goed uitgerust aan haar missie..

Met in haar figuurlijke rugzak een helder plaatje over wat ze wel en niet in een functie zoekt, aangevuld met lef, enthousiasme, overtuiging en de nodige creativiteit begon Donna aan het sollicitatieproces…

“Hoe ben je bij de vacature gekomen?”

Ik zag deze binnendienst functie op de vacaturesite Indeed. Het leek me interessant. Ik ben een dienstverlener in hart en nieren. Ik vind het heerlijk om me op allerlei manieren in te kunnen zetten voor klanten.

 

Op de site van het bedrijf las ik dat ik met hen zelf moest bellen om meer informatie te krijgen over de functie inhoud.

“Hoe verliep de sollicitatieprocedure?”

Ik heb gebeld met het bedrijf. Een van de werkzaamheden zou zijn: telefonische acquisitie. Ik wilde graag weten hoe zij dat zagen, want zoals dat bij mijn vorige baan werd gedaan – zo wilde ik dat nooit weer. Ik kreeg de juiste persoon alleen niet zo makkelijk te pakken.

 

Ik had kunnen denken “Laat maar” maar ik heb doorgezet en toen het na nog een poging wel lukte, volgde een heel leuk telefoongesprek. Ik ben gewoon heel eerlijk geweest over wat ik wel wilde en wat niet en ik voelde een hele prettige klik. Helaas vertelde de contactpersoon dat dit gesprek net iets te laat kwam: ze zouden die dag 8 mensen langs krijgen voor een eerste gesprek. (Balen!) Wel liet hij doorschemeren dat ze nog niet van iedere kandidaat zeker wisten of ze wel zouden komen en dat hij daar wel van baalde. Voor ik er erg in had zei ik: “Maar ík kan vanmiddag zeker weten wel komen. Ik kan er om 16.00 uur zijn.” Hij vond het reuze bijdehand van me, en ons telefoongesprek heel enthousiast en zei “Kom maar!”

 

Woeaah. Ik had nauwelijks tijd om me voor te bereiden, maar ben er voor gegaan. Heb die middag twee gesprekken gevoerd en heb het heel erg leuk gehad. Het leek me een erg leuk bedrijf om voor te werken en een gave baan. Ook in dit gesprek heb ik op mijn eigen wijze duidelijk aangegeven waar ik wel en waar niet van ben. Mijn enthousiasme en daadkracht werd erg gewaardeerd.

 

Helaas kreeg ik later bericht dat ze met vier andere kandidaten de tweede ronde in zouden gaan. Ik heb het daar toen bij gelaten. Keek met een trots gevoel terug op mijn stoere actie en de leuke klik die ik voelde. Het gaf me energie.

 

Een tijdje daarna werd ik gebeld door het bedrijf. Of ik toch voor een tweede gesprek wilde komen. Er was maar één goeie van de vier overgebleven en ze konden mij en mijn enthousiasme maar niet uit hun hoofd zetten. Dus ik ben nog een keer gaan praten.

“Had je niet zoiets van: ik ben tweede keus en dat wil ik niet?”

Nee. Ik dacht vooral: ik wil dit graag, dus ga er voor. Het tweede gesprek was al weer zo leuk. Ik had me heel goed voorbereid en ingelezen en geoefend voor het rollenspel wat op de agenda stond.

 

Maar al snel waren we vooral aan het praten over dienstverlening, klantgerichtheid etc. Er was weer zo’n klik! Hij liet me duidelijk merken positief over me te zijn. De volgende dag kreeg ik al het telefoontje dat ze mij graag in hun team wilden hebben. Ongelofelijk. Wat een avontuur!

“Met je persoonlijkheid veroverde je de baan. Wat had je daar van te voren over bedacht? Hoe wilde je je presenteren?”

Voor mij was het vooral belangrijk dat ik plezier zou halen uit mijn volgende baan. Daar wilde ik geen concessies meer in doen – dat had me al te veel gekost. En dus had ik me bij het eerste informerende telefoontje al bedacht: ik ga echt mezelf zijn. In ons traject werd voor mijzelf maar weer duidelijk dat ik er toe doe, dat ik er mag zijn. Dat ik waarde te bieden heb. Dus mezelf zijn is prima.

 

Mijn waarde kwam er bij mijn vorige werkgever niet uit omdat ik daar onder omstandigheden werkte die helemaal niet bij mijn gevoel van dienstverlening passen. Het is ongelofelijk hoe sterk dat je zelfvertrouwen en energie onderuit haalt.

 

Ik dacht: ik weet wat ik niet meer wil en daar ga ik gewoon naar vragen. Anders is het zonde onze tijd om te solliciteren. Dat heeft geholpen. Maar ook het feit dat zij met hun manier van doen mij een welkom gevoel gaven. Dat hielp ook enorm.

“Wat heeft deze ervaring je – naast die gave baan – opgeleverd?”

Ik voel me vooral blij. Ben zo gelukkig dat ik een plek heb gevonden waar het helemaal klopt voor me. Dat die nog bestond vond ik in mijn zoekperiode soms moeilijk te geloven.

 

En ik voel me trots. Dat ik het gedurfd heb om in het eerste telefoongesprek zo bijdehand te reageren en dat ik door heb gezet toen ik ook kon denken “ach laat maar”. Toen mijn nieuwe werkgever zei dat ik het echt aan mezelf te danken had.. dat gaf een bijzonder gevoel.

Donna, fijn dat ik dit succes mocht delen en veel plezier in deze job!

 

Donna heeft de regie in eigen handen genomen en een resultaat bereikt waar ze niet van had durven dromen. Ze volgde haar hart, stond kaarsrecht voor haar Unieke Sterke Punten en daarmee heeft ze het voor elkaar gekregen.

 

Ik zou zeggen: neem een voorbeeld aan haar – ik hoop dat het jou ook zulke mooie resultaten geeft. Als dat zo is: wil je die dan met ons delen? Daar halen wij weer inspiratie uit!

 

Op jouw carrière om te zoenen,

handtekening-Esther

Lef, enthousiasme en creativiteit doen wonderen in een sollicitatieproces. Maar er zijn ook gewoon een aantal tips die kunt gebruiken om positief op te vallen tussen al die andere sollicitanten. Lees er alles over in het artikel ‘Zo maak je het verschil als je solliciteert

 

Wil jij ontdekken waar jouw speciale toegevoegde waarde ligt en op welk plek jij het best tot je recht komt? Ik help je er graag mee. Kijk op de website pagina Carrière College op welke wijze ik je daar mee kan helpen, of stuur me een bericht met je vraag.

 

Mijn inspiratieverhalen en carrièretips rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de CarrièreBOOSTs.


Voornaam

E-mailadres